Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kedves érdeklődő, ezen az oldalon a saját tapasztalataimról kívánok beszámolni, és javasolni Nektek a szerintem hasznos diétákat.

Oshawa gabonakúra: Kezdők diétéja, kemény, lélekerősítő. Yangosító hatású, nagy szüksége van szervezetünknek a yang energiákra, élelmekre. Érdekes, míg a társadalom egyre Yang irányultabb, addig az étkezésünk jobbára Yin tartalmú. A lényege, hogy 10 napon keresztül csak ásványvizet, de legjobb a forrásvíz, és gabonát fogyasztunk. A gabonákat csak vízzel és sóval főzzük, és így is esszük, magában. A teljes napi étkezés ezekből tevődik össze, a mennyiség nincs korlátozva, annyit eszel, amennyi jólesik. Természetesen a folyadékfogyasztás is normális legyen 1,5-2 l naponta. Ha lehet, javaslom, Himalájából származó, emberi erővel kibányászott, szűrt sót használj, sokkal finomabb az étel, és rengeteg (72) természetes ásványi anyagot tartalmaz. Hozzávaló gabonák: rizs, barnarizs, tönkölybúza, köles, hajdina, kusz-kusz, gyógynövényes boltokban és néhány DM-ben is kaphatók. Hatása a kúrának érdekes. Nekem úgy a második nap végén elkezdtek fájni a régi sportsérüléseim, időrendi sorrendben, ahogy jöttek, ez tartott még kb. 3 napig. Az energiák érdekesen alakultak, már a harmadik napon rádöbbentem, jobb erőben vagyok, mint kúra előtt, és ez még az autóvezetésben is visszaköszönt, nem álmosodtam el a szinte egész napos 1046 km-s vezetés alatt sem. A kúra végére már teljesen átálltam a gabonafogyasztásra és most is vezető helyen van étrendemben. Szóval csináljátok, arra figyeljetek, a gabonák jó hatással vannak az izületekre, de a kezdet néha fájdalommal jár, és a krónikus gyulladások előjönnek, ami jel a gyógykezelés szükségességére. Ha ilyen tünetetek van, jelezzétek, a kezelést, ha igénylitek vállalom, Párom Ági, segítségével. Várom kérdéseiteket, véleményeteket, tapasztalataitokat a Levelezőfalon. Shifu Csőr Gábor

Ide teszem az eredeti Oshawa kúra leírást is a receptekkel:

 

Az OSHAWA kúra időtartama 10 nap. Tíz napnál rövidebb ideig végezni nincs értelme.

Az OSHAWA kúra végrehajtására legalkalmasabb időpontok:

-          a nagy keresztény ünnepek előtti időszak (karácsony, húsvét, stb.)

-          a napfordulók időszaka

-          a nyári hiátusz pont előtti időszak

-          a nagy elhatározások, fordulópontok előtti időszak

A végrehajtás gyakorisága:

Kiegyensúlyozott, laktovegetáriánus táplálkozású személy számára évi 2-4 végrehajtás ajánlott (és elégséges).

Különböző fizikai vagy pszichikai betegségek kezelése esetén az OSHAWAt ajánlott többször egymás után végezni. Az OSHAWAk között 3-5 napos szünetet tartunk.

Az OSHAWA időszaka alatt fogyasztott táplálékok:

Gabonák:

-          búza:

vitaminok (A, B1, B2, B5, B6, B12, D, E, K, PP), ásványok (kalcium, magnézium, szilícium, vas, cink, mangán, kobalt, réz, stb.)

-          rizs (ajánlott a barna vagy a hántolatlan rizs):

vitaminok (A, B1, B2, B6, B12), ásványok (kalcium, foszfor, vas, magnézium, mangán)

-          hajdina:

vitaminok (P, stb.), ásványok (kalcium, foszfor, magnézium, cink, vas), aminosavakban gazdag, a leghangsúlyosabban YANG táplálék.

-          köles (hántolatlan étkezési köles ajánlott (nem azonos a madaraknak szánt kölessel)):

vitaminok (A, stb.), ásványok (foszfor, magnézium, vas, cink, stb.)

A felsorolt gabonák fogyaszthatók egészben, megőrölve, főzve, pirítva vagy sütve.

Csíráztatott formában nem fogyasztjuk.

Ajánlott a hántolatlan gabonák fogyasztása.

A só: ajánlott a tengeri só vagy a durva kristályos só. Nem fogyasztunk finom sót, jódos sót, fűszeres sót, stb.

A tengeri só ásványokban gazdag (magnézium, bróm, jód, réz, nikkel, arany, kobalt, foszfor, kalcium, stb.).

A víz: ajánlott a természetes forrásból származó víz (forrásvíz, kútvíz, stb.). Elfogadott a palackozott forrásvíz és az ásványvíz, ha nincs széndioxiddal vagy más plusz anyaggal dúsítva.

A természetes környezetből nyert víz sokkal gazdagabb PRANA forrás, mint a „megtisztított” víz.

Amennyiben lehet, a csapvíz fogyasztását (Cl tartalma miatt) elkerüljük.

Teák: gyógynövényes kezelés esetén a kúra folytatható. Más esetben a teák fogyasztása tilos.

 

            A FELSOROLTAKON KÍVÜL SEMMILYEN MÁS TÁPLÁLÉK NEM FOGYASZTHATÓ.

Az Oshawa végrehajtása:

Bevezető: a kiválasztott kezdési időpont előtt három – négy nappal rátérünk a rendszeres gabonafogyasztásra. Ajánlott, hogy legalább napi egy étkezés csak gabonából álljon. Javasolt a rendszeres mozgás, jóga, tai chi, chi kung.

Egy OSHAWA kivétel nélkül tíz napig tart.

Egyesek néhány nap után ellenérzéssel küszködnek, esetleg enyhe szédülés is előállhat. Az akaraterő segítségével ezeket a nehézségeket leküzdhetjük. A kellemetlen tünetek az erőteljes tisztulási folyamat részei. Általában az OSHAWA második felében (végén) ezek a tünetek eltűnnek.

Kivezető:

A „normális” étrendhez fokozatosan kell visszatérni. A visszatérés három – négy napig tart. Kezdetben kerüljük a nehéz, olajos, fűszeres stb. ételek fogyasztását.

Jótékony hatások:

 • A test külső – belső megtisztulása és könnyedsége (az ideális testsúly felé mozdulás).
 • A vitális erő megnövekedése, nagyobb munkaerő, hideggel szemben ellenálló képesség.
 • Bőrbetegségek visszahúzódása.
 • Lelki nyitottság, sokkal könnyebb kapcsolatfelvétel az embertársakkal (SVADISTHANA CHAKRA).
 • Testi, lelki megfiatalodás érzése.
 • Az akaraterő, az önbizalom és a rendíthetetlenség megerősödése (MANIPURA CHAKRA).
 • A mentális tevékenység megtisztulása, mélyebb és gyorsabb átlátó képesség. Megszűnik a mentális zavarodottság, határozatlanság, szétszórtság (AJNA CHAKRA).
 • Mélyen átéljük és megértjük a tiszta és egészséges táplálkozás szükségszerűségét.
 • Energetikai szempontból a fentebb leírt 10 napos OSHAWA kúra a legerősebb YANG diéta.
 • Az OSHAWA kúra elősegíti a betegségek gyógyulását.

Már kialakult betegségek esetében önmagában nem elégséges a gyógyuláshoz. Ilyenkor más, természetes gyógymódokkal összekapcsolva, szakember irányítása mellett ajánlott végezni. A többszöri ismétlés a hatásokat hatványozottan fokozza.

Az OSHAWA menü:

-          rizs (sótlanul vagy sóval)

-          búza (sótlanul vagy sóval)

-          hajdina (sótlanul vagy sóval)

-          köles (sótlanul vagy sóval)

-          a fentebbiek különböző arányú keverékei.

Főve: (hidegen, melegen, szárazabban, vizesebben, egészben (szemes formában), friss teljes kiőrlésű lisztből készült puliszka formában).

Sülve: a fentebbiekből készült friss teljes kiőrlésű lisztből sült OSHAWA kenyér.

Pirítva, pattogtatva: a fentebbiek bármelyike.

Puffasztva: a fentebbiek bármelyike, amennyiben nem tartalmaz són és vizen kívül más adalék anyagot (kereskedelemben kapható).

Érdemes azokat a társainkat faggatni, akik már többször végeztek ilyen kúrát.

További információk:

George Oshawa: Zen macrobiotic című könyve.

Több (7) különböző nehézségű és hatékonyságú OSHAWA kúra van kidolgozva.

A tanfolyam keretein belül végzett OSHAWA (a fentebbiekben ismertetett) YANG gabona kúra, az egyik legnehezebb és leghatásosabb. A másik kúra, amit a tanfolyamon alkalmazunk, a sárgarépa-alma kúra (bármilyen formában). Ezt a téli hideg időszakban nem ajánlott végezni (nagyon kicsi az energia bevitel).

OSHAWA

RECEPTGYŰJTEMÉNY

FŐTT GABONÁK:

A főzési arány 1 rész gabona, 3 rész víz. Só ízlés szerint. Főzés előtt a magokat mossuk meg. Az első felforralás után érdemes leönteni róluk a vizet és friss vizet hozzáadni, akár többször is ismételhető a művelet. (Ezzel a technikával a gabonák íze kevésbé lesz intenzív, a főzési idő kicsit növekedni fog és némi hasznos tápanyag is távozhat.)

 A gabonákat meg lehet darálni kávédarálóval (csak jól ki kell tisztítani), mákdarálóval, illetve őrölésre alkalmas robotgéppel. Az étkezést változatosabbá lehet tenni azzal, hogy különböző finomságúra őröljük a szemeket. A durvább őrleményt tovább kell főzni.

FŐTT BÚZA

Megmossuk a búzát, és fél napig áztatjuk, hogy könnyebben főjön (de tovább nem szabad áztatni, mert megerjed). Sós vízbe puhára (tetszés szerint változó keménységűra) főzzük. Erősen megsózva a főtt kukorica illúzióját kelti.

-          A tönköly búza kicsit édeskésebb ízű, könnyebben főzhető és jobban felhasad.

-          A durum búza magasabb glutin tartalma miatt a legjobb tészta készítésére. Főzve a világos színű puffadt szemek vízbefulladt gabonaszemekre emlékeztetnek (csak erős idegzetűeknek ajánlott).

-          A sima búzát érdemes kidunsztolni, így íze, élvezeti értéke és állaga a legjob lesz (a dunsztolás technikáját, ha nem tudod, kérdezd meg a nagymamádtól ).

KÖLES KÁSA

Feltesszük a kölest főzni (egy kis sóval) és elfőzzük a levét, hogy olyan legyen, mint a tejbegríz. Ha nem puhult meg még egy kis víz hozzáadásával tovább főzzük. (Ha túlfőzöd a magas ásványanyag tartalma miatt szappanos íze lehet.) Ízlés szerint főzés előtt meg lehet egy kicsit pirítani a kölest. (Vigyázat, pirításkor könnyen odaég. A leégetett dolgokat ne edd meg, rákkeltő hatásúak.)

FŐTT RIZS

Változatok rizs főzésére:

-          Egy edényben felteszünk főni 1 bögre rizst, sót, 5 bögre vízzel. Néha megkeverjük, hogy nehogy leragadjon (nincs folyamatos keverés). Ha megpuhult a rizs, szűrővel leszűrjük és hideg vízzel átöblítjük. Nagyon pergős lesz, de egyben íztelenebb is, érdemes utána ízesíteni, más gabonákkal együtt fogyasztani.

-          Egy edényben felteszünk vizet forralni kb. 3 bögrényit. Egy másik edényben 1 bögre rizst tűz fölött addig kavargatjuk, hevítjük, amíg a rizsszemeket már nem tudjuk megfogni kézzel. Ekkor felöntjük a forrásban lévő vízzel, majd kicsit megsózzuk, megkavarjuk (vigyázat, könnyen lefforázhatod magad!), alacsony fokozaton tovább főzzük. Csak néha kell megnézni, hogy nem ragadt-e le (tilos folyamatosan kavarni), majd amikor már csak éppen van rajta víz, félrehúzzuk és lefedve tároljuk. Kb. fél óra múlva fogyasztható. Nagyon ízletes lesz. (Ha több vizet raksz hozzá, „szaftosabb” lesz. )

-          Egy edényben felteszünk főni 1 bögre rizst, sót, 3 bögre vizet. Fedő alatt főzzük, néha megkeverjük. Ha beitta a vizet, tűzről levéve állni hagyjuk. Kb. fél óra múlva fogyasztható. Erősen érezhető a rizs íze.

-          Egy edényben felteszünk főni 1 bögre rizst, sót, 4 bögre vizet. Főzés közben többször megkeverjük, amikor majdnem készek a szemek intenzíven keverjük. Tűzről levéve lefedve tároljuk. Az intenzív keverés hatására a szemek megtörnek, melynek hatására a kész étel „tejberizs”-szerű lesz. Esetleg át is lehet turmixolni.

 Mindhárom másik gabonával kombinálható. A kölessel és a hajdinával azonos ideig kell főzni. (A kölessel tejberizs-szerű lesz, a hajdinának még rizzsel együtt is markáns íze van.)

Ha búzával együtt akarod készíteni, előbb a búzát tedd fel főni, majd ha már elkezdett puhulni, akkor tedd bele a rizst.

Ha rizst akarsz enni, akkor a barnarizst célszerű választani, sokkal táplálóbb és az íze is jobb. A barna rizst tovább kell főzni, mint a hántoltat, kb. annyi ideig, mint a búzát, így azt egyszerre is fel lehet tenni főzni. A kereskedelmi forgalomban lehet kapni vadrizst, ami nagyon finom. Sajnos elég drága, anyagi kereteidhez mérten színesítheted vele az oshawa-s napokat.

HAJDINA KÁSA

Feltesszük a hajdinát főzni (egy kis sóval) és elfőzzük a levét. Ha nem puhult meg, még egy kis víz hozzáadásával tovább főzzük. Ha főzés előtt felhevíted (kicsit megpirítod) a szemeket a markáns hajdina-íz kevésbé lesz érezhető. Érdemes az első felforralás vizét is leönteni róla, ez is segít hogy ne legyen olyan aromás. (Egyesek szerint nem egy gasztronómiai élmény, szerintem egész finom, de ez persze ízlés dolga .)

PIRÍTOTT GRÍZ

Frissen darált búzát átszitáljuk és ami megmaradt az a búzadara . Megpirítjuk a búzadarát. Ha aranybarnára megpirult, felöntjük vízzel és megsózzuk, megfőzzük. (Ha gesztenyebarnára pirult, akkor kidobhatod és kezdheted elölről a műveletet, mert az már a színe után azt jelenti, hogy odaégetted, és az rákkeltő hatású. ) Ha sok vizet öntünk hozzá, akkor híg tejbegríz állagú lesz, ha keveset, akkor összeáll. Az összeállt grízt fél órás pihentetés után ki lehet borítani az edényből, mint egy pudingot és szeletelni is lehet, mint egy tortát.

„TEJBEGRÍZ”

Darált búzához kölest teszünk. Kb. 3 rész búzához 1 rész kölest. Együtt főzzük tetszés szerinti keménységűre. Vigyázat, könnnyen kifut!

 PATTOGTATOTT HAJDINA

Serpenyőben 1-2 marék hajdinát és egy csipet sót addig rázogatunk a tűz felett, amíg a hajdina szemek ki nem pattognak (a barnából fehér színűvé fordul át, persze nem pattog ki olyan nagyra, mint egy kukoricaszem, csak kb. 2-szer akkora lesz, mint előtte). A titka az, hogy hirtelen kell nagyon meleg hőhatásnak kitenni (ezért érdemes fedőt használni), és közben mozgásban kell tartani a szemeket (rázogatni), különben csak megpirul vagy odaég, de nem fordul ki.

Jól megsózva már-már egy nem megfelelően kipattogtatott popcorn élményét nyújtja.

NOKEDLI

Őrölt átszitált lisztet összekeverünk annyi vízzel, hogy folyós, nyúlós legyen, sóval ízesítjük. Lobogó vízbe szaggatjuk és addig főzzük, amíg föl nem jön a víz tetejére. Szaggathatjuk nagyobbakra is, mint a normál nokedli, az már gombócnak nevezhető.

PIRÍTOTT BÚZA

Serpenyőben 1-2 marék búzát és egy csipetnyi sót addig rázogatunk a tűz fölött, amíg pattogó hangot nem ad. A szemek nem fordulnak ki, csak egy kicsit meghasadnak és a művelet végén „ducibbak”, mint előtte. Itt tényleg érdemes fedőt használni, különben a kész szemeket a földről kell összeszedned, szó szerint kipattogja magát az edényből.  Tehát a búza nagyon „virgonc” (értsd: itt RAJAS ) Ha megeszed, te is felrázódsz a kásák egyhangúságából. Javasolt naponta-kétnaponta egyszer kedvcsinálásnak. (Vigyázat csinálj többet, mint amennyit megennél, mert nem oshawázók is előszeretettel fogyasztják.)

PALACSINTA

Frissen darált és átszitált lisztet összekeverünk vízzel és egy csipet sóval. (Több vízzel vékonyabb palacsinta készíthatő, kevesebb vízzel vastagabbra lehet sütni.) Kb. 1 órát állni hagyjuk. Teflon serpenyőben kell kisütni, pont úgy, mintha igazi palacsinta lenne (mindkét oldalán meg kell sütni, az ügyesebbek dobálhatják is ). NE próbálkozz hagyományos serpenyővel, mivel nem használhatsz zsiradékot, így tuti, hogy ráég! (kiróbáltam )

Töltelék: tetszés szerint főtt hajdinával, főtt búzával, „tejbegrízzel”, stb. tölthető vagy magában is fogyasztható.

Egyéb felhasználási javaslat: kockákra vágva kiváló levesbetét búza-, vagy grízlevesbe, rizslevesbe, köles-levesbe, hajdina-levesbe, stb.

OMLETT

„Oshawa-palacsinta” tésztát készítünk, sütéskor míg az egyik felét sütjük a másik (még nyers) felére főtt búzaszemeket és rizsszemeket szórunk (esetleg hajdinát, kölest), majd óvatosan megfordítjuk, nehogy szétessen. Ajánlott késsel-villával fogyasztani, mint az igazit .

LEVESEK

2-4 evőkanál darált gabonát, csipetnyi sót, sok (fél-1 liter) vízben felteszünk főzni, hogy levesszerű legyen. Rövid ideig kell forralni, míg a nagyobb darabok is megpuhulnak, de közben folyamatosan kell kevergetni, nehogy kifusson. Főtt magokat, nokedlit, pirított oshawa kenyeret, stb. lehet bele tenni levesbetétnek. (A magokat főzés előtt meg lehet pirítani.)

OSHAWA KENYÉR

Ledaráljuk a búzát (durva lisztté), összekeverjük sóval és annyi vízzel, hogy ragadós pépet kapjunk. Állni hagyjuk pár óráig, hogy átázzon (megpuhuljon) a liszt. Végül tetszés szerint kis halmokban, pogácsaformájúban, stb. kisütjük, vagy inkább szárítjuk lassú tűzön a sütőben. Kisüthető felnyitható szendvicssütőben is, ettől jó ropogós lesz a kérge és viszonylag puha a belseje.

Tészta készítésekor érdemes addig keverni – „dagasztani” amíg teljesen összeáll, szinte kelt-tészta-szerű lesz (rágógumira emlékeztető )

A többi gabonából is készíthető kenyér, sőt a gabonák egymással kombinálhatók.

MARADÉKOK

A megmaradt, hideg, főtt gabonákból pogácsákat gyúrunk, ezeket ki lehet sütni sütőben (teflonban célszerű, különben letapad), szendvicssütőben, (alaposan megtisztított) grillsütőben.

NE TÁROLJUK AZ ELKÉSZÍTETT ÉTELT HOSSZABB IDEIG, NEM CÉLSZERŰ TÖBB NAPRA ELŐRE FŐZNI, MERT AZ MÁR NEM ÉLŐ TÁPLÁLÉK (ÉS MEG IS ROMLIK).

 

Parazitaellenes gyógynövény kombináció

Dr. Hulda Clark az elektromos zeppelésen kívül egy gyógynövényekbõl álló parazitaellenes programot is kidolgozott, ami szintén nagyon elterjedt. Három növényről van szó, ezek szedését egyszerre kell elkezdeni, de mindegyikkel más-más ritmus szerint haladni:

 • Extra-erős dióburok-tinktúra1. nap 1, 2. nap 2, 3. nap 3, 4. nap 4, 5. nap 5 csepp tinktúra fél pohár vízben feloldva éhgyomorra. 6. nap 2 teáskanálnyi (70 kg fölött 2,5 teáskanálnyi) tinktúrát kell bevenni éhgyomorra negyed pohár vízben feloldva. Ezután minden héten egyszer 2 teáskanál tinktúra, mint a 6. nap, a közben felszedett paraziták megölésére. Hulda Clark szerint csak azért érdemes 1 cseppel kezdeni, hogy kiderüljön, nem-e érzékeny a gyomor a szerre, máskülönben már az első nap a maximális adagot lehetne bevenni. 
 • 200–300 mg-os fehér üröm-kapszulák1. és 2. nap 1-1 kapszula vacsora előtt, 3. és 4. nap 2-2 kapszula vacsora előtt. Így növekszik az adag kétnaponként, míg a 13. napon eléri a 7 kapszulát. Utána a 14. 15. és 16. napon is 7 kapszula, azután pedig hetente egyszer 7 kapszula.
 • Szegfűszeg: patikában kapható üres, lehetőleg 00 méretű kapszulákat kell megtölteni frissen őrölt szegfűszeggel, kb. 500 mg. Ha nem kaphatók üres kapszulák, akkor gyógyszerkapszulákat kell kiüresíteni és megtölteni. 1. nap 3x1 kapszulát kell bevenni étkezések előtt, 2. nap 3x2 kapszulát, majd a 3. naptól kezdődően és a 10. nappal bezárólag naponta 3x3 kapszulát. A 10. nap után hetente egyszer 3 kapszulát.

Az adagok külön-külön növekednek, de végül a heti egyszeri „karbantartó-programnál” a hétnek ugyanazon a napján lehet a háromféle gyógynövényt bevenni. Dr. Hulda Clark szerint a családtagoknak általában egyforma parazitáik vannak, még ha nem is mindegyiküknél jelennek meg a tünetek, ezért mindannyiuknak ugyanazt a parazitaellenes kúrát kellene elvégezniük.